תוספות בנייה לבית פרטי

תוספת בנייה לבית פרטי

כאשר דיירים מעוניינים לבצע תוספת בנייה לביתם הפרטי, עליהם לדעת את כל המידע הנלווה לכך. מהם התנאים בהם מתאפשר לבנות תוספת בנייה לבית פרטי, מהם האישורים הנדרשים ומתי מגיע הצורך לערב מפקח בנייה בתהליך?

לא פעם דיירים בבית פרטי מוצאים את הצורך להרחיב את ביתם. הסיבות לכך רחבות היקף ויכולות להיות בעקבות התרחבות התא המשפחתי, הכרח בעקבות או יכולת כלכלית להרחיב את הבית. עם זאת מדובר בהליך שמצריך תכנון מקדים, הכוללת הכנה מעמיקה והצטיידות בציוד הבניין המתאים כמו גם המסמכים הרלוונטיים ליוזמה זו.

תחת ההגדרה של תוספת בנייה נמצאים בנייה על גג המבנה וניצולו לצרכים שונים, הוספה או סגירת המרפסת, הוספת חדרים וחללים שונים כדוגמת ממ"ד, פרגולות לגינה, גדרות, חדרי שירות, וכמובן – בניית חדר נוסף הצמוד למבנה הקיים. בכדי לבנות תוספת בנייה לבית פרטי, נדרשים הדיירים להצטייד מראש בכל המסמכים הנלווים כדוגמת אישור בנייה החתום על ידי מפקח בנייה, אישור מטעם הרשות המקומית או האזורית, וטופס 4 (אישור כניסה למבנה מגורים). תוספת בנייה, בהגדרתה הבסיסית, היא תוספת שטחים למבנה קיים.

קבלת אישור

על פי החוק בישראל לא לכל מבנה ניתן להוסיף תוספות בנייה, וקבלת אישור לתוספת בנייה תתקבל על ידי הרשויות הממונות על הנושא במקרים הבאים:

בתרחיש שבו לא נוצלו כל זכויות הבנייה בנכס – לפני תחילת כל תהליך בנייה כלשהו בישראל נדרש אישור בנייה מהוועדה המקומית לתכנון ובניה. במצב בו בזמן בניית המבנה לא נוצל מלוא השטח הניתן לדיירים (או זכויות אחרות), ניתן לבקש לנצלן במועד מאוחר יותר עבור תוספת בנייה.

עדכון תב"ע (תכנית בניין עיר) – כאשר בתכנית בניין עיר (תהליך תכנוני שכל עיר בישראל מחויבת אליו בכדי שפרויקטים שונים יוכלו להיבנות בה תוך אישור מועדה מקומית לתכנון ובניה) נוספות זכויות נוספות לשטח בנייה.

שטח שירות – ניתן לבנות תוספת בנייה לכל מבנה כאשר היא מוגדרת כשטח שירות. שטח שירות פירושו כל אחד מהבאים: מחסן, חדר כביסה, חניה, מרתף עד לגובה 2.5 מטר, וחדר או שטח המשמש לאחסון ותפעול כדוגמת חדר ציוד לחימום מים או חדר מעליות.

תוספת ממ"ד – לאחר מלחמת המפרץ ששינתה את התפיסה הבטחונית של מדינתנו מן הקצה אל הקצה נוספה תקנה אשר מתייחסת לממ"ד (המרחב המוגן הדירתי) כאל שטח שירות ומטרתה הייתה לעודד בעלי בתים פרטיים ודירות להוסיף ממ"ד. זאת ועוד, בעקבות התקנה ניתנה אפשרות להתקין בכל דירה\בית פרטי ממ"ד גם אם שטחו חורג מהשטחים המותרים לנכס.

על פי רוב, לא מומלץ לבצע את תוספת הבנייה בביתנו הפרטי לבדנו אלא באמצעות קבלני שיפוצים מנוסים אותם ניתן לשכור לצורך מטרה זו. קבלני שיפוצים יכולים לבצע את המשימה הזו בקלות ובמקצועיות תוך שימוש יעיל במשאבים הקיימים ובפרק זמן קצר, ויוכלו לבצע הרחבה של חדרים ספציפיים בבית או הוספת חדרים בהתאם לרצונות הדיירים וצרכיהם תוך עמידה בתקנים המחמירים ביותר, ובכך ניתן להימנע מעיכוב מיותר והתארכות השיפוצים מעבר לגבולות הסביר.

חשיבות מפקח בנייה

העסקת מפקח בנייה בעת שיפוץ והרחבת הבית יכולה לסייע רבות בייעול וצמצום זמן השיפוץ, ניהול עלויות הבנייה ואיכות הבנייה, כמו גם בניהול התקשורת הישירה מול הקבלנים. כאשר אתם מגייסים לצורך משימה זו מפקח בנייה, אתם מפקידים בידיו את האחריות לנהל עבורכם את הפרויקט כולו, החל מלוודא שהקבלנים מבצעים את עבודתם נאמנה בלי לגבות מכם סכומים גבוהים באופן מופרז, לנהל את רשימת המוצרים הנלווית לשיפוצים ולחסוך לכם התעסקות בחיפוש אחר מוצר כלשהו ובזבוז כסף בעקבות קנייה של מוצר לא נכון. בנוסף, מתפקידו של מפקח הבנייה לוודא שהקבלן אכן קנה את המוצר המתאים והרלוונטי לצורך השיפוצים.

יחד עם זאת, חשוב לדעת כי עלות מפקח בנייה היא לא קטנה ויכולה להאמיר עד לכ-8000 שקלים לחודש ואם נניח שמשך השיפוצים יכול להגיע עד לשנה, אז עלות המפקח יכולה להגיע עד ל-100 אלף שקלים. ניתן בהחלט להשקיע את הסכום הזה, אם הוא נמצא ברשותכם, בדברים אחרים. לעומת זאת, נוכחותו של מומחה מסוג זה מועילה מאוד בתהליך השיפוצים ויכולה להפוך אותו לקל בהרבה, אך מדובר בעניין שהוא לחלוטין נתון לבחירה אישית שלכם.

שיתוף:

עוד יעניין אותך